Περίπου στα 6 μου χρόνια άρχισα να ανοίγω εγκυκλοπαίδειες. Ο πατέρας μας ήταν σκληροπυρηνικός και δεν μας επέτρεπε ηλεκτρονικά παιχνίδια και βίντεο (τα devices της εποχής μου). Όταν δεν έπαιζα ποδόσφαιρο λοιπόν (ξεκίνησα κάπου σε αυτήν την ηλικία), διάβαζα τους τεράστιους τόμους που είχα στην βιβλιοθήκη πάνω από το κεφάλι μου. Σε κάποιον από αυτούς έπεσε το μάτι μου μια ημέρα στην ανθρώπινη ανατομία και φυσιολογία. Και σε μία επόμενη σελίδα είδα το κύτταρο. Ήταν έρωτας με την πρώτη ματιά!

Αργότερα, αφού η ζωή μου ήταν διάβασμα (βιολογία κυρίως) και συστηματική προπόνηση σε υψηλό επίπεδο (έχοντας διατελέσει μέλος και των εθνικών ομάδων της Ελλάδας σε επίπεδο Παίδων και εφήβων), ήξερα ότι ήθελα να σπουδάσω κάτι που να περιέχει και τα δυο. Και κατέληξα στο Aberdeenτης Σκωτίας. Η φυσική μου κατάσταση άριστη, έσφυζα από υγεία και έβλεπα την διαφορά με τους συνομήλικους συμφοιτητές μου, άλλωστε εγώ μέχρι τότε δεν ήξερα τι πάει να πει ξενύχτι, ποτό, τσιγάρα! Και σαν το μικρό παιδάκι που έχει στερηθεί την σοκολάτα για μεγάλο διάστημα, έπεσα με τα μούτρα σε κάτι που είχα στερηθεί λόγω του πρωταθλητισμού.

Ο συνδυασμός των παραπάνω με την κάκιστη διατροφή που έκανα για πρώτη φορά στη ζωή μου αλλά και το στρες που βίωσα σαν τριτοετής στο απαιτητικό πρόγραμμα του τμήματος Βιοιατρικής του Πανεπιστημίου, με εξώθησε στο να αποκτήσω πεπτικά προβλήματα και το λεγόμενο σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου, καθώς και μία γαστρίτιδα με αρχόμενη διαφραγματοκήλη που απέκτησα λίγο αργότερα. Οι πόνοι και η δυσφορία μου έκαναν πολύ δύσκολη την καθημερινότητα και έτσι έπρεπε να  βρω μία λύση. Ξεκίνησα φυσικά με τους συμβατικούς γιατρούς, επισκέφθηκα γύρω στους 5 γαστρεντερολόγους στην Σκωτία και άλλους 2-3 στην Ελλάδα. Απογοήτευση. Ξεκίνησα διατροφή και γυμναστική. Πήγα σε ομοιοπαθητικό. Έκανα βελονισμό, χειροπρακτική, ρεφλεξολογία. Είχα κάποια καλά αποτελέσματα αλλά δεν ήταν μόνιμα και παλινδρομούσα. 

Ορθομοριακό Σωσίβιο Σωτηρίας και Λειτουργικό Θαύμα

Ήταν τότε που άκουσα για την Ορθομοριακή Διατροφή. Αποτοξίνωση εντέρου και εν γένη του οργανισμού και κυτταρική θρέψη με βιταμίνες, μέταλλα, ιχνοστοιχεία. Εκπαίδευση πάνω στα ποιοτικά χαρακτηριστικά της διατροφής, χωρίς να σε νοιάζουν οι ποσότητες αλλά τι, πως και πότε τρως. Την σπούδασα και την εφάρμοσα σε εμένα. Δούλεψε! Αργότερα, συμβουλευτικά την μετέδωσα σε περίπου 12000 ανθρώπους με καταπληκτικά αποτελέσματα. Μέσα στην δεκαετία που πέρασε άρχισα να ενημερώνομαι περισσότερο για το εντερικό μικροβίωμα. Θα το έχεις ακούσει ως 2ο εγκέφαλο. Γνώρισα έναν εξαιρετικό επιστήμονα Βιοπαθολόγο που κάνει εξειδικευμένες βιοχημικές εξετάσεις κοπράνων και αίματος (μικροβίωμα, δυσανεξία, μεταβολομικός έλεγχος, κ.α.). Κατάλαβα ότι όλο αυτό μπορεί να γίνει βαθιά εξατομικευμένο. Το έκανα για εμένα. Εντυπωσιακό!

Δεν είναι μόνο η διατροφή και η άσκηση…

Αλλά δεν είναι μόνο η διατροφή και η επιστήμη της άσκησης που είχα σπουδάσει στη Σκωτία. Ήθελα να έρθω σε επαφή με όλα αυτά που στηρίζουν την υγεία του ανθρώπου, όχι ως απουσία ασθένειας, αλλά ως παρουσία ευημερίας και ευεξίας. Παρακολούθησα σεμινάρια αναπνοής, γιόγκα και διαλογισμού, άρχισα να μελετάω τον ύπνο, το νερό και το φως και έγινα πάλι φοιτητής στο Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο σπουδάζοντας Life Coaching και παρακολουθώντας σεμινάρια Health & Wellness Coaching. Ξαφνικά, ένας ολόκληρος νέος (εσωτερικός) κόσμος ανοίχτηκε μπροστά μου. Οι φοβίες μου, οι δυσλειτουργικές μου πεποιθήσεις, το αξιακό μου σύστημα μπήκαν μονομιάς στην εξίσωση.

Επίσης, ο σύγχρονος τρόπος ζωής που με έκανε πολλές φορές υπερδραστήριο και multi-tasker με αποτέλεσμα να ‘καίγομαι’, άρχισε να με απασχολεί πολύ. Η οργάνωση, που παρεμπιπτόντως ποτέ δεν είχα πριν έρθω σε επαφή με τα πλάνα παραγωγικότητας και τα ημερολόγια καταγραφής και την διαχείριση του χρόνου, με πήγαν σε άλλο επίπεδο. Απέκτησα χρόνο για εμένα και την οικογένεια μου. Χαίρομαι το μικρό μου παιδί κάθε ημέρα πιά! Λυπάμαι που δεν είχα τον ίδιο χρόνο με τα 2 μεγαλύτερα μου παιδιά. Στον διαλογισμό (mindfulness) και στον δυναμικό οραματισμό έχω βρει την ηρεμία και την γαλήνη που χρειάζομαι για να κτίζω ένα αύριο που θα έχει υγεία, αγάπη, αφθονία και ευημερία.

Έτσι κάπως δημιουργήθηκαν τα 7 Θεμέλια Υγείας. Με πολύ προσωπική εργασία, λάθη, εμπειρίες και πολλές (μα πολλές) ώρες εκπαίδευσης. Η υγεία ξεκινάει από την εκπαίδευση. Πολλοί λένε ότι οι άνθρωποι σήμερα δεν είναι ασθενείς, είναι παραπληροφορημένοι. Ο στόχος μου ήταν να μαζέψω πολύ σημαντική πληροφορία, να την εφαρμόσω, να την απλοποιήσω και να την μοιραστώ με εσένα όμορφε άνθρωπε που διαβάζεις αυτό το κείμενο τώρα.

Με Αγάπη,

Ηλίας