τροφική ευαισθησία
Τροφικη Δυσανεξια

Τροφική Ευαισθησία: Τι Είναι και Πως Ν’ Ανακαλύψετε Ποιες Τροφές Σας τις Προκαλούν

Στο άκουσμα του όρου τροφική ευαισθησία πολύ κόσμος φέρνει στο μυαλό του εξαιρετικά δύσκολες καταστάσεις όπως κάποιο αναφυλακτικό σοκ, δερματικά εξανθήματα, πτώση των καρδιακών παλμών, σφίξιμο στο στήθος κ.α. Αυτό συμβαίνει λόγω της κακής πληροφόρησης κυρίως μέσω διαδικτύου με αποτέλεσμα ο κόσμος να ταυτίζει την τροφική ευαισθησία με τις τροφικές αλλεργίες που  συνήθως έχουν σαν αποτέλεσμα τα παραπάνω συμπτώματα.

Αυτό δεν σημαίνει όμως ότι και οι τροφικές ευαισθησίες δεν επηρεάζουν  την υγεία, ευεξία και το σωματικό μας βάρος. Το ευχάριστο είναι πως στις μέρες μας υπάρχουν τα μέσα και οι μέθοδοι να ανακαλύψουμε τις τροφικές μας ευαισθησίες, να αφαιρέσουμε κατόπιν  εκείνες τις τροφές πού ενεργοποιούν το ανοσοποιητικό μας σύστημα από τη διατροφή μας και να απαλλαγούμε από τα συμπτώματα που μας δημιουργούν αυτές οι τροφές.

Τροφική αλλεργία – Τροφική δυσανεξία – Τροφική ευαισθησία

Τροφική αλλεργία 

Με τον όρο τροφική αλλεργία εννοούμε την αντίδραση του ανοσοποιητικού σε μία συγκεκριμένη τροφή όπου το σώμα απελευθερώνει ισταμίνη από τα μαστοκύτταρα στο δέρμα, τους πνεύμονες, τη μύτη ή το έντερο. Η ισταμίνη με τη σειρά της προκαλεί φλεγμονή και οίδημα. Πολλές φορές οι τροφικές αλλεργίες είναι επικίνδυνες ακόμα και για την ίδια τη ζωή του πάσχοντος, γι αυτό και μετά από ένα αλλεργικό σοκ επιβάλλεται η άμεση ιατρική βοήθεια. Άνθρωποι που είναι αλλεργικοί σε κάποια τροφή συνήθως γνωρίζουν αυτές τις τροφές καθώς και τον χρόνο εκδήλωσης των συμπτωμάτων.

Τροφική δυσανεξία

Τροφική δυσανεξία έχει κάποιος ο οποίος υπολείπεται σε κάποιο συγκεκριμένο ένζυμο το οποίο είναι απαραίτητο για να διασπάσει μία συγκεκριμένη τροφή. Ένα τέτοιο παράδειγμα είναι η δυσανεξία στη λακτόζη. Κάποιος λοιπόν που έχει δυσανεξία στη λακτόζη υπολείπεται στο ένζυμο λακτάση το οποίο είναι απαραίτητο για την διάσπαση των σακχάρων του γάλακτος. Σε μια τέτοια περίπτωση, η κατανάλωση γαλακτοκομικών προϊόντων, είναι σχεδόν βέβαιο πως θα προκαλέσει γαστρεντερικές διαταραχές.

Τροφική ευαισθησία 

Η τροφική ευαισθησία αποτελεί μια αντίδραση σε κάποια τρόφιμα που μπορεί να σχετίζονται με αυξημένα επίπεδα ορισμένων αντισωμάτων κατηγορίας IgG που αντιδρούν σε αυτά τα τρόφιμα. Σε αντίθεση με την τροφική αλλεργία τα συμπτώματα σε μια τροφική ευαισθησία που είναι σαφώς πιο ήπια, μπορεί να καθυστερήσουν έως και μερικές μέρες μετά την κατανάλωση μιας συγκεκριμένης τροφής. Αυτός είναι και ο κυριότερος λόγος πολλοί άνθρωποι αδυνατούν να καταλάβουν τις όποιες τροφικές τους ευαισθησίες καθώς μεσολαβούν με σειρά από γεύματα πριν την εμφάνιση των όποιων συμπτωμάτων.

Η κύρια διαφορά μεταξύ τροφικής ευαισθησίας και τροφικής αλλεργίας είναι ο τρόπος με τον οποίο αντιδρά το σώμα στην κατανάλωση μιας συγκεκριμένης τροφής. Στην περίπτωση των τροφικών αλλεργιών το σώμα παράγει αντισώματα τύπου IgE ενώ σε αυτήν της τροφικής ευαισθησίας αντισώματα τύπου IgG. Ελέγχοντας  τα επίπεδα αυτών των αντισωμάτων είναι ο πιο έγκυρος και αποτελεσματικός τρόπος ελέγχου της τροφικών αλλεργιών και τροφικής ευαισθησίας αντίστοιχα.

Τροφική αλλεργία

 • άμεση αντίδραση
 • επικίνδυνη  για τη ζωή
 • IgE ανοσολογική αντίδραση

 Τροφική ευαισθησία

 •  αντίδραση από μία έως 48 ώρες
 •  δεν απειλεί τη ζωή
 • IgG ανοσολογική αντίδραση

Συμπτώματα τροφικής ευαισθησίας

Αν αν κατά καιρούς σας απασχολεί ένα ή περισσότερα από τα παρακάτω συμπτώματα είναι πολύ πιθανόν να έχετε κάποια μορφή τροφικής ευαισθησίας σε μία ή περισσότερες συγκεκριμένες στροφές.

 • ακμή
 • έκζεμα
 • ξηρό δέρμα
 • φούσκωμα και καούρα μετά από κάποιο γεύμα
 • χρόνια διάρροια
 • παχυσαρκία
 • ημικρανίες
 • εναλλαγές στη διάθεση
 • πονοκεφάλους
 • αϋπνίες
 • μαύρους κύκλους στα μάτια
 • καταρροή 
 • φλεγμονώδης νόσος του εντέρου

Πώς να ανακαλύψετε τις τροφικές σας ευαισθησίες

Εάν βιώνετε συχνά κάποια από τα παραπάνω συμπτώματα τότε είναι πολύ πιθανόν να έχετε κάποια τροφική ευαισθησία σε μία ή περισσότερες στροφές. Σε αυτή την περίπτωση θα πρέπει να ανακαλύψετε αυτές τις τροφές και να τις αφαιρέσετε από τη δίαιτα σας. Παραδοσιακά ο τρόπος με τον οποίο μπορεί να ανακαλύψετε τις τροφικές ευαισθησίες είναι αφαιρώντας συγκεκριμένες τροφές για συγκεκριμένα χρονικά διαστήματα παρατηρώντας παράλληλα εάν παρουσιάζονται ή εξαφανίζονται κάποια από τα συμπτώματα της παραπάνω λίστας. Αυτή η διαδικασία όπως καταλαβαίνετε είναι εξαιρετικά χρονοβόρα και απαιτεί καθημερινή καταγραφή των διατροφικών σας συνηθειών καθώς και των συμπτωμάτων που παρουσιάζονται μετά από κάθε σας γεύμα.

Θέλοντας να σας βοηθήσουμε να αποφύγετε αυτήν την χρονοβόρα και επίπονη διαδικασία στην Bwise πραγματοποιούμε τεστ τροφικής ευαισθησίας σε μία πολύ γρήγορη, έγκυρη, αποτελεσματική και διαδικασία (αναίμακτα). Εξετάζοντας περισσότερες από 200 τροφές ευρείας κατανάλωσης θα ανακαλύψουμε εκείνες που μετά την λήψη τους ενεργοποιούν το ανοσοποιητικό σας σύστημα προκαλώντας δυσάρεστα συμπτώματα. 

Διατροφή σχεδιασμένη αποκλειστικά για εσάς

Το ανακαλύψετε απλά τις τροφές που σας προκαλούν δυσάρεστα συμπτώματα από μόνο του δεν έχει κάποιο όφελος για την υγεία και ευεξία σας καθώς την προσπάθεια απώλειας σωματικού βάρους. Πραγματοποιώντας το τεστ και έχοντας καταγεγραμμένη την λίστα των τροφών θα πρέπει να σχεδιάσετε το διατροφικό σας πλάνο αφαιρώντας τις τροφές που σας προκαλούν ανοσολογική αντίδραση και να τις αντικαταστήσετε με άλλες αντίστοιχες που δεν θα επηρεάσουν δυσάρεστα το σώμα σας.

Στην Bwise προσεγγίζουμε την κάθε περίπτωση ξεχωριστά  σχεδιάζοντας το κάθε διατροφικό πλάνο με βάση τα αποτελέσματα του τεστ της τροφικής ευαισθησίας. Όπου κρίνεται απαραίτητο σχεδιάζουμε επιπλέον και την εξατομικευμένη συμπληρωματική αγωγή του κάθε πελάτη μας ξεχωριστά προσφέροντας έτσι έναν απόλυτα ολοκληρωμένο οδηγό υγείας, ευεξίας και ομορφιάς σε όσους μας εμπιστεύονται. 

Κλείστε σήμερα ένα ραντεβού στην Bwise για να πραγματοποιήσετε ένα Τεστ Τροφικής Ευαισθησίας βάση του οποίου θα σχεδιάσουμε το εξατομικεύμενο διατροφικό σας πλάνο και την συμπληρωματική σας αγωγή ανάλογα με του στόχους σας (υγεία, ευεξία, αδυνάτισμα).

Similar Posts