health coaching
Coaching Υγειας & Ευεξιας

Τι Είναι το Health Coaching και πως Μπορεί να σας Βοηθήσει;

Όλοι γνωρίζουμε στις μέρες μας τι προϋποθέτει ένα υγιές και όμορφο σώμα, μια ζωή γεμάτη ενέργεια και ευεξία. Υγιεινή διατροφή, συστηματική άσκηση, μη κάπνισμα, ποιοτικός ύπνος και επαρκής ξεκούραση είναι όλοι παράγοντες που συμβάλλουν στην καλή υγεία και ευεξία του ανθρώπου. 

Το πρόβλημα όμως δεν είναι η έλλειψη πληροφορίας. Λίγο – πολύ η συντριπτική πλειοψηφία γνωρίζει ότι οι παραπάνω παράγοντες συμβάλλουν στην καλή υγεία. Ελάχιστοι όμως τους υιοθετούν. Το πρόβλημα εστιάζεται αποκλειστικά σε μόνο σε μια λέξη – συνήθεια.

Σκεφτείτε για λίγο πόσα πράγματα κάνετε μέσα στην μέρα που μόλις ολοκληρώσετε, ορκίζεστε πως την επομένη δεν θα επαναλάβετε. Για να έρθει η επόμενη και δια μαγείας, χωρίς να το σκεφτείτε, πιστοί στη συνήθεια σας να το επαναλάβετε! Η συστηματική επανάληψη της ίδιας ακριβώς ενέργειας οφείλεται σε οργανικούς αλλά κυρίως σε συναισθηματικούς λόγους. Και είναι σχεδόν αδύνατον να διακόψουμε μια ανθυγιεινή μας συνήθεια αν δεν ενεργοποιήσουμε ένα εσωτερικό μας κίνητρο, έναν λόγο που να μας οδηγήσει στην διακοπή της.

Αυτό το κενό, αυτή την αλλαγή έρχεται να καλύψει το Health Coaching..!

Ένας health coach ειδικεύεται στην ανθρώπινη συμπεριφορά που σχετίζεται με την υγεία. Ουσιαστικά είναι ένας επαγγελματίας υγείας που ρόλος του είναι να βοηθήσει τους πελάτες του να θέσουν ρεαλιστικούς στόχους για την υγεία τους και να τους υλοποιήσουν υιοθετώντας νέες συμπεριφορές χωρίς καταναγκασμούς και εντολές. 

Όλοι μας θέλουμε να αλλάξουμε ή να βελτιώσουμε τον τρόπο ζωή μας. Πόσο πιο εύκολη όμως θα ήταν αυτή η αλλαγή αν κάποιος μας έδινε να καταλάβουμε τους λόγους που την επιδιώκουμε. Αν μας υποδείκνυε τα πιθανά εμπόδια, αν μας επιβράβευε για κάθε μας μικρή επιτυχία στην πορεία προς την αλλαγή, αν μας έδινε τα κατάλληλα εργαλεία να θέσουμε εμείς τον τρόπο και τον ρυθμό αυτής της αλλαγής;

 Όλα τα παραπάνω μπορεί να σας τα προσφέρει ένας health coach. Αυτός είναι ο ρόλος του, αυτό είναι το αντικείμενο της δουλειάς του. 

Αντιθέτως, ένας health coach δεν ΠΡΕΠΕΙ να αντικαθιστά την Ιατρική Επιστήμη. Ένας ασθενής που για παράδειγμα πάσχει από κάποιο χρόνιο νόσημα δεν δύναται να σταματήσει την φαρμακευτική αγωγή που του συνέστησε ο γιατρός του μόνο και μόνο επειδή ξεκίνησε να υιοθετεί νέες, υγιεινές συμπεριφορές. Ο νέος τρόπος ζωής του είναι σχεδόν βέβαιο να τον βοηθήσει στην αντιμετώπιση του νοσήματος καθώς και στην απώλεια βάρους και να επιτρέψει στον γιατρό του να μειώσει ή και να σταματήσει την φαρμακευτική του αγωγή – αλλά μόνο όταν το κρίνει εκείνος σκόπιμο. 

Έτσι κι αλλιώς κάθε γιατρός συμβουλεύει και παράλληλα παροτρύνει τους ασθενείς του να υιοθετήσουν ένα υγιεινό τρόπο ζωής. Και εδώ έρχεται το health coaching να σας υποδείξει τον δρόμο και να σας βοηθήσει να τον ακολουθήσετε.

Η τέχνη και η πρακτική του Health Coaching

Γιατί όμως η συντριπτική πλειοψηφία των ανθρώπων που δοκιμάζουν το health coaching στην ζωή τους επιτυγχάνουν τους στόχους τους, αντικαθιστώντας τις παλιές ανθυγιεινές τους συνήθειες με νέες που συμβάλλουν στην καλύτερη υγεία και ευεξία;

Μέρος αυτής της επιτυχίας οφείλεται σε συγκεκριμένες στρατηγικές όπως η θέσπιση ρεαλιστικών στόχων, η δημιουργία εξατομικευμένων – εύκολα εφαρμόσιμων πλάνων, στην υποστήριξη του ίδιου του health coach, τον κινητοποιητικό διάλογο που αναπτύσσει με τον πελάτη του κ.α. Πολλές φορές ένας health coach μπορεί να πυροδοτήσει μια σπίθα για αλλαγή με μόνο μια ερώτηση η οποία μπορεί να συνδέσει τον πελάτη του με τα πιο υγιή του συναισθήματα και τα εσωτερικά του κίνητρα για αλλαγή.


Το Health coaching είναι μια συνεργασία μεταξύ ενός coach με τον πελάτη του για τον καθοδηγήσει από το σημείο που βρίσκεται σήμερα στο σημείο που επιθυμεί να φτάσει στο μέλλον σε επίπεδο υγείας και ευεξίας και γενικότερα τρόπου ζωής. Ένας health coach αναπτύσσει μια υγιή σχέση με κύρια χαρακτηριστικά τον σεβασμό και την εμπιστοσύνη με τον πελάτη του έτσι ώστε να τον βοηθήσει να ανακαλύψει τις αξίες του και τους λόγους για τους οποίους επιθυμεί αυτή την αλλαγή.

Ο ρόλος ενός coach υγείας δεν περιορίζεται όμως μόνο στα παραπάνω. Άλλωστε το να βοηθηθεί κάποιος να ανακαλύψει τα κίνητρα που θα τον οδηγήσουν να αλλάξει τρόπο ζωής δεν αρκούν για να υπάρξει ένα ουσιαστικό αποτέλεσμα. Μπορεί να αποτελεί το σημαντικότερο μέρος αυτής της διαδικασίας αλλά από μόνο του δεν αρκεί. Χρειάζονται και τα κατάλληλα εργαλεία τα οποία θα βοηθήσουν στην αλλαγή. Γι αυτό τον λόγο ένας coach υγείας παράλληλα με τις κινητοποιητικές συνεντεύξεις – συνεδρίες που πραγματοποιεί, είναι ουσιαστικό να έχει και επιστημονικές γνώσεις σε κλάδους που συμβάλλουν στην υγεία και ευεξία. Οι δυο πιο συνήθεις είναι αυτοί της διατροφής και της άσκησης (health coaches – διατροφολόγοι – εργοφυσιολόγοι).

Η ανθρωποκεντρική προσέγγιση του Health Coaching

Κύριο χαρακτηριστικό του health coaching είναι η υποστηρικτική προσέγγιση κάθε ανθρώπου ξεχωριστά. Ένας coach υγείας δεν είναι ειδικός στο να ορίσει στον πελάτη του τι να κάνει. Αυτή την ιδιότητα την έχει ο γιατρός, ο οποίος δεν θα επιδιώξει ένα πιθανό διάλογο για το ποια φαρμακευτική αγωγή θα ακολουθήσει ο ασθενής του. Θα ορίσει αυτή που εκείνος θεωρεί την καταλληλότερη για την θεραπεία της ασθένειας – νοσήματος.

Αντίθετα ένας health coach θα επιδιώξει ένα διάλογο για να βοηθήσει τον πελάτη του να ορίσει εκείνος την πορεία προς την αλλαγή που επιδιώκει. Η θέσπιση στόχων, η δημιουργία ενός πλάνου, η αναζήτηση κινήτρων είναι μια δική σας υπόθεση. Ο coach υγείας απλά συμβάλλει στην ευκολότερη και ουσιαστικότερη επίτευξη των παραπάνω. 

Θα αναρωτιέστε! Πως μπορεί άραγε ένας άνθρωπος που θέλει να αλλάξει τον τρόπο ζωής του, να τα καταφέρει χωρίς να ακολουθήσει ένα αυστηρό συγκεκριμένο πλάνο που ιδανικά το σχεδίασε ένας “ειδικός”;

Αν στην παραπάνω ερώτηση αφαιρέσετε το ερωτηματικό θα έχετε την απάντηση στο ερώτημα γιατί το 95% των ανθρώπων αποτυγχάνουν να αλλάξουν τρόπο ζωής, να χάσουν τα περιττά κιλά ή να συντηρήσουν το ιδανικό τους βάρος, να αποκτήσουν μια αθλητική δραστηριότητα κλπ. Γιατί κάποιος τρίτος, που τυγχάνει να είναι “ειδικός” όρισε μέσω ενός άρθρου, βίντεο, ebook, συνεδρίας κλπ το τέλειο πλάνο (που μπορεί όντως να ήταν τέλειο για εκείνον) για εκατοντάδες χιλιάδες ή και εκατομμύρια ανθρώπους χωρίς πρώτα να τους ρωτήσει για την καθημερινότητά τους, τα συναισθήματά τους, τους στόχους τους, τις ανησυχίες τους κλπ.

Ο κινητοποιητικός διάλογος – Ο καλύτερος σύμμαχος του coach υγείας

“Πόσα κιλά θέλετε να χάσετε πριν τις καλοκαιρινές σας διακοπές;”

“Τι θα σήμαινε για εσάς η απώλεια πέντε κιλών σε διάστημα λιγότερο των τριών μηνών;”

Σε ποια από τις δύο ερωτήσεις χρειάστηκε να σκεφτείτε περισσότερο για να απαντήσετε.

“Πρέπει να περπατάτε 45’ την ημέρα για πέντε ημέρες την εβδομάδα για να μειώσετε το σωματικό σας λίπος. Τι λέτε, μπορείτε να το κάνετε;”

“Άραγε έχετε αναρωτηθεί ποιος είναι ο λόγος που δεν επιθυμείτε να γυμνάζεστε έστω και δύο φορές την εβδομάδα απλά περπατώντας για 30’ λεπτά την φορά;”

Εδώ, ποια ερώτηση χρειάστηκε περισσότερο χρόνο και σκέψη;

Με τον όρο κινητοποιητικό διάλογο ουσιαστικά αναφερόμαστε σε μια συζήτηση όπου ο health coach προσπαθεί να βοηθήσει τον πελάτη του να συνδέσει τα εσωτερικά του κίνητρα με συγκεκριμένα βήματα με απώτερο σκοπό την επίτευξη των στόχων του. Με τον κινητοποιητικό διάλογο ο coach υγείας μπορεί ανά πάσα ώρα και στιγμή να αντιληφθεί σε ποιο στάδιο της διαδικασίας αλλαγής βρίσκεται ο πελάτης του και ανάλογα να προσαρμόσει τα επόμενα του βήματα.

Ένα ακόμα χαρακτηριστικό του κινητοποιητικό διαλόγου είναι η δυνατότητα που έχει ο health coach να αναδείξει μικρές επιτυχίες κατά τη διάρκεια της διαδικασίας πράγμα που ενθαρρύνει τον πελάτη να συνεχίσει την προσπάθεια και να αντιληφθεί ότι η αλλαγή είναι όλο και πιο κοντά. 

Ποια τα οφέλη να συνεργαστείτε με ένα coach υγείας

Το να συνεργαστείτε με ένα health coach μπορεί να έχει μία σειρά από πολύ σημαντικά οφέλη. Οι περισσότεροι άνθρωποι που έχουν δουλέψει στο παρελθόν με ένα coach υγείας κατάφεραν να προβούν σε αλλαγές στον τρόπο ζωής τους που κατά το παρελθόν θεωρούσαν αδύνατον να πραγματοποιήσουν. Κάποιοι άλλοι προσπέρασαν εμπόδια που θεωρούσαν αδύνατο να προσπεράσουν. Τέλος κάποιοι άνθρωποι που συνεργάστηκαν με ένα coach υγείας υιοθέτησαν έναν συγκεκριμένο τρόπο σκέψης ο οποίος τους βοήθησε και σε άλλους τομείς της ζωής τους εκτός από την υγεία και την ευεξία τους (εργασία, οικογένεια κλπ).

Health coaching και χρόνια νοσήματα

Αναφερθήκαμε παραπάνω στη σημασία της Ιατρικής για την θεραπεία χρόνια νοσημάτων. Ενώ η Ιατρική επιστήμη έχει κάνει τιτάνια πρόοδο τις τελευταίες δεκαετίες είναι γεγονός ότι η εμφάνιση χρόνιων νοσημάτων στους ανθρώπους αυξάνεται με δραματικούς ρυθμούς. Κυριότερος λόγος δεν είναι άλλος από τον σύγχρονο τρόπος ζωής. 

Η κατανάλωση επεξεργασμένων τροφών, η καθιστική ζωή, το κάπνισμα, το παθολογικό στρες της καθημερινότητας είναι όλοι παράγοντες που συμβάλλουν τα μέγιστα στην εμφάνιση ενός χρόνιου νοσήματος. Και αν τα παραπάνω αποτελούν κακές συνήθειες που δεν μπορείτε να αλλάξετε από μόνοι σας η συνεργασία με έναν coach υγείας είναι βέβαιο πώς μπορεί να σας βοηθήσει είτε σε επίπεδο πρόληψης είτε σε επίπεδο θεραπείας παράλληλα ΠΑΝΤΑ με τις οδηγίες και την αγωγή του γιατρού σας. 

Ποιος μπορεί να επισκεφτεί ένα Health coach

Με μία λέξη …όλοι! Είτε είστε απόλυτα υγιής και επιθυμείτε να παραμείνετε έτσι είτε σας ταλαιπωρεί κάποιο χρόνιο ή μεταβολικό νόσημα, είτε επιθυμείτε να μειώσετε το βάρος σας και να το συντηρήσετε στα επιθυμητά επίπεδα, το να συνεργαστείτε με έναν coach υγείας ίσως αποδειχθεί το εξυπνότερο πράγμα που έχετε κάνει για τον εαυτό σας. Αν έχετε προσπαθήσει στο παρελθόν να αλλάξετε τρόπο ζωής και δεν τα καταφέρατε είναι πολύ πιθανό να μην ακολουθήσατε το σωστό δρόμο αφού η επιθυμία υπήρχε.

Αν πάλι προσπαθήσατε να χάσετε περιττό βάρος και είτε αποτύχατε είτε ξανά πήρατε τα κιλά που χάσατε σε σύντομο χρονικό διάστημα είναι πολύ πιθανό να ακολουθήσετε μία δίαιτα που δεν ήταν σχεδιασμένη για εσάς, για τις δικές σας ανάγκες για την δική σας καθημερινότητα. Ένας health coach με επιστημονικό υπόβαθρο στη διατροφολογία μπορεί να αποτελέσει λύση για την επίτευξη των στόχων σας. 

Κλείνοντας

Η υγεία και η ευεξία μας αφορά όλους. Η έλλειψη πληροφορίας δεν είναι η αιτία πού συντριπτική πλειοψηφία των ανθρώπων υιοθετεί ανθυγιεινές καθημερινές συνήθειες με αποτέλεσμα η παχυσαρκία, τα χρόνια νοσήματα, τα μειωμένα επίπεδα ενέργειας, το στρες να μαστίζουν την συντριπτική πλειοψηφία των ανθρώπων ανά τον κόσμο.  Όλοι γνωρίζουμε τι πρέπει να κάνουμε για να ζήσουμε μία ζωή γεμάτη υγεία, ευεξία και ομορφιά. Βάλτε στη ζωή σας το health coaching και ξεκινήστε την αλλαγή για μία ζωή σε επίπεδο υγείας και ευεξίας που τόσο πολύ επιθυμείτε.

Similar Posts