τροφική δυσανεξία
Τροφικη Δυσανεξια

Τροφική Δυσανεξία – Τι Είναι & Πως Επηρεάζει την Υγεία & Ευεξία

Με τον όρο τροφική δυσανεξία αναφερόμαστε στην αδυναμία του οργανισμού να διασπάσει συγκεκριμένες τροφές με αποτέλεσμα να μην μπορεί να απορροφήσει θρεπτικά συστατικά, να τα αφομοιώσει καθώς και να τα μεταβολίσει. 

Πολύ εσφαλμένα ο περισσότερος κόσμος ταυτίζει τις τροφικές δυσανεξίες με τις τροφικές αλλεργίες. Οι τροφικές αλλεργίες που σε αρκετές περιπτώσεις είναι επικίνδυνες ακόμα και για την ίδια τη ζωή, σχετίζονται με τα αντισώματα IgE, τα συμπτώματα εμφανίζονται σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα από την κατανάλωση των τροφών που τις προκαλεί και τις περισσότερες φορές επιβάλλεται η άμεση ιατρική βοήθεια.

Εν αντιθέτως οι τροφικές δυσανεξίες σχετίζονται με αντισώματα ΙgG, η αντίδραση αργεί να εμφανιστεί (εως και 48 ώρες) και τα συμπτώματα είναι σαφώς πιο ήπια από αυτά των τροφικών αλλεργιών.

Στις περισσότερες περιπτώσεις η τροφική δυσανεξία είναι το αποτέλεσμα μιας έλλειψης ενός συγκεκριμένου ενζύμου που σε κανονικές συνθήκες θα συνέβαλε στη διαδικασία της πέψης μιας συγκεκριμένης τροφής.

 Συμπτώματα τροφικής δυσανέξιας

  • Άγχος
  • Αρθρίτιδα
  • Άσθμα
  • Φούσκωμα
  • Δυσκοιλιότητα
  • Κοιλιοκάκη
  • Διάρροια
  • Γαστρίτιδα
  • Πονοκέφαλος
  • Ελκώδης Κολίτιδα
  • Σύνδρομο Ευερέθιστου Εντέρου
  • Ερεθισμένο δέρμα
  • Ημικρανίες
  • Διαταραχές ύπνου
  • Κατακράτηση υγρών

Τροφική δυσανεξία – Αίτια

Ανεπάρκεια ενζύμων

Τα ένζυμα είναι απολύτως απαραίτητα για την σωστή πέψη των τροφών που καταναλώνουμε. Στην περίπτωση έλλειψης κάποιου ενζύμου η διαδικασία της πέψης καθίσταται εξαιρετικά δύσκολη και πολλές φορές αδύνατη. Ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα τροφικής δυσανεξίας λόγω έλλειψης ενός ενζύμου είναι αυτό της δυσανεξίας στα γαλακτοκομικά προϊόντα. Κάποιος λοιπόν που έχει δυσανεξία στη λακτόζη είναι πολύ πιθανόν να υπολείπεται στο ένζυμο λακτάση το οποίο είναι απαραίτητο για τη διάσπαση των σακχάρων του γάλακτος. Η κατανάλωση σε αυτή την περίπτωση γαλακτοκομικών προϊόντων είναι πολύ πιθανόν να προκαλέσει ένα ή περισσότερα από τα παραπάνω συμπτώματα τροφικής δυσανεξίας.

Σαλικυλικά

Τα φρούτα και τα λαχανικά παράγουν χημικές ουσίες που αποτελούν αμυντικούς παράγοντες σε έντομα και διάφορες περιβαλλοντικές συνθήκες. Παρόλο την μεγάλη σημασία για την καλή λειτουργία του οργανισμού, η κατανάλωση κάποιων φρούτων ή λαχανικών μπορεί να προκαλέσει τροφική δυσανεξία. Εκτός των φρούτων και των λαχανικών σαλικυλικά βρίσκουμε σε διάφορα βότανα, μπαχαρικά και υποκατάστατα ζάχαρης.

Πρόσθετα τροφίμων

Η δυσανεξία στα πρόσθετα τροφίμων υπήρξε ένα σταθερά αναπτυσσόμενο πρόβλημα τα τελευταία χρόνια. Τα πρόσθετα χρησιμοποιούνται για να βελτιώσουν τις γεύσεις, να κάνουν τα τρόφιμα να φαίνονται πιο ελκυστικά και να αυξήσουν τη διάρκεια ζωής τους. Μερικά πρόσθετα τροφίμων που μπορούμε να συναντήσουμε σε διάφορες τροφές είναι: 

  • Χρωστικές ύλες
  • Ενισχυτές γεύσης
  • Συντηρητικά
  • Γλυκαντικά

Κατηγορίες τροφικής δυσανεξίας: 

  • Λακτόζη
  • Σιτάρι
  • Γλουτένη
  • Καφεΐνη
  • Ισταμίνη, που υπάρχει σε μανιτάρια, σε τεχνητά γλυκαντικά, χρωστικές ή άλλες αρωματικές ύλες

Διάγνωση

Ένας απλός και παράλληλα ανέξοδος τρόπος διάγνωσης τροφικών δυσανεξιών είναι η καταγραφή των τροφών του κάθε γεύματος και η αναμονή για την εμφάνιση ενός ή περισσοτέρων συμπτωμάτων. Ο τρόπος αυτός όμως όπως καταλαβαίνετε είναι μία υπερβολικά χρονοβόρα διαδικασία καθώς κάθε γεύμα δεν αποτελείται από μόνο μία τροφή αλλά από ένα συνδυασμό τροφών, πράγμα που σημαίνει πως για να καταλήξετε σε μία λίστα με πιθανές τροφικές δυσανεξίες θα χρειαστεί ένας τεράστιος συνδυασμός τροφών χωρίς πάλι τα αποτελέσματα να είναι απολύτως ακριβή. 

Για να κατανοήσουμε καλύτερα αυτή τη διαδικασία φανταστείτε ότι καταναλώνετε το πρωινό σας το οποίο περιλαμβάνει δημητριακά, γάλα μέλι, αυγό και φρούτο. Αν τις επόμενες ώρες παρουσιάσετε ένα από τα παραπάνω συμπτώματα τροφικής δυσανεξίας θα πρέπει την επόμενη μέρα θα καταναλώσετε το ίδιο πρωινό αφαιρώντας κάθε φορά μία από τις αρχικές τροφές. Αν τα συμπτώματα δεν παρουσιαστούν τότε η τροφή που αφαιρέσατε την τελευταία φορά ήταν υπεύθυνη για τα συμπτώματα της τροφικής δυσανεξίας.

Αντ’ αυτής της πολύ χρονοβόρας και ίσως επίπονης διαδικασίας, μπορείτε να πραγματοποιήσετε ένα τεστ τροφικής δυσανεξίας σε τροφές ευρείας κατανάλωσης και πολύ σύντομα να έχετε πρόσβαση σε μία λίστα τροφών οι οποίες προκαλούν δυσανεξίες και που θα πρέπει να αφαιρέσετε από την διατροφή σας.

Στην Bwise έχοντας εξασφαλίσει τη συνεργασία μας με το κορυφαίο διαγνωστικό κέντρο στην Ελλάδα – Διαγνωστική Αθηνών – χρησιμοποιούμε τις εξετάσεις τροφικής δυσανεξίας για να έχουμε μία πλήρη εικόνα για το ποιες τροφές θα πρέπει να αφαιρέσουμε κατά τον σχεδιασμό των εξατομικευμένων διατροφικών πλάνων των πελατών μας.

Καταλήγοντας

Η τροφική δυσανεξία είναι ευρέως διαδεδομένη και υπολογίζεται πως απασχολεί περισσότερο από 35% του παγκόσμιου πληθυσμού. Σε κάποιους μπορεί να συμβάλλει σε ένα μη λειτουργικό τρόπο ζωής, με ανεπιθύμητες παρενέργειες και καταστάσεις μέσα στη μέρα. Για κάποιους άλλους η τροφική δυσανεξία μπορεί να είναι παράγοντας δυσλειτουργίας διαφόρων συστημάτων του οργανισμού και γενικότερα κακής υγείας. 

Ανακαλύψτε τις τροφικές δυσανεξίες σας, αφαιρέστε τις τροφές που σας τις προκαλούν από την δίαιτα σας, απολαύστε την καθημερινότητά και τα γεύματα σας ενώ συγχρόνως εξασφαλίζετε την βέλτιστη υγεία και ευεξία.

Similar Posts